top of page
  • Facebook - White Circle
  • White Instagram Icon
  • YouTube
9_IMG_8658.jpg

Joj, ne vem, če je to zame.

Ne morem se odločiti, ali bi sprejeli nekoga k tako intimnemu dogodku.

Super, to je pravi čas, da se spoznamo!

Porodna fotografija je nov pojav pri nas in razumljivo je, da se vam porajajo vprašanja in pomisleki. Lahko vam zagotovim, da ob vašem porodu ne želim biti neznanec. V nasprotju z bolnišničnim osebjem, jaz ne bom nekdo, ki bo vstopil v vaš prostor in ga ne boste poznali. Tudi sama sem šla skozi izkušnjo poroda svojega otroka in vem, kako pomembno je za mamico, da zaupa in pozna ljudi, ki jo ob porodu podpirajo in spoštujejo.

Ok, odločila sva se, da bi imela spomin na rojstvo najinega otroka. Kaj je prvi korak?

Navadno me par najprej pokliče ali pošlje email s povpraševanjem. Takrat preverimo, ali je termin še prost. 

Ko me družina najame za fotografiranje (in snemanje) poroda, se najprej spoznamo. Obisk pri družini doma, če je porod na domu, lahko tudi kje drugje. Na srečanju se pogovorimo o tem, kakšen porod si želita in kje in tudi jaz povem kaj o dokumentiranju poroda.​

Porodna fotografija - koliko družin se je že odločilo za tako obliko spomina?

Porodna fotografija raste in se razvija. Zanjo se odloča kar nekaj družin, vedno več, pravzaprav. Meni je zaupalo že preko 15 družin. Spremljala sem porode doma in v porodnišnici. Vsi, brez izjeme, so bili presrečni, ko so prejeli svojo porodno zgodbo. In še leta po porodu, ko filme gledajo že otroci sami, se mame javijo, kako ponosni so otroci, da imajo tak spomin. Videti svoj prihod na svet!

Odločili smo se za porod v porodnišnici. Sme biti fotografinja prisotna?

Odgovor žal ni enak za vsako porodnišnično okolje. Veliko porodnišnic lepo pozdravlja dva spremljevalca, nekaj pa jih spremstvo omeji na enega.

O tem se pogovorimo na sestanku oz. lahko starši že sami lahko izrazijo željo v porodnišnici, da si želijo še porodno fotografinjo.

So v ponudbi paketi, med katerimi lahko izbirava?

Da! Kar se tiče poroda, nudim fotografiranje poroda in snemanje poroda. Lahko pa se dogovorimo še za fotografiranje v nosečnosti in fotografiranje z novorojenčkom.

Koliko fotografij prejmeva in kako dolg je porodni film?

Točnega števila fotografij oz. minutaže ne morem podati, saj je obseg dela odvisen od dolžine poroda.

V povprečju dostavim okoli 100 fotografij in oblikojem filme dolge 3-8 minut. V tem okviru lahko pričakujete svojo zgodbo.

Je objava na spletni strani obvezna?

Nikakor. Zavedam se, da je rojstvo otroka osebni praznik in popolnoma sprejmem ter razumem odločitev vseh staršev, ki želijo spomin le zase.​ Vsekakor pa bom neizmerno hvaležna, če bom lahko vsaj del fotografij smela uporabiti. Z objavo porodnih zgodb se manjša tabu okoli poroda in fotografije ter porodni filmi so lahko čudovit navdih mladim deklicam, ženskam in mamicam v pričakovanju. O obsegu uporabe in podrobnostih se pogovorimo na sestanku.​

28_IMG_8971-Enhanced-NR.jpg

Tvoja energija je tako pomirjujoča, sproščena in “zen”. Prav taka kot jo mora imet porodna fotografinja. Res hvala za vse! Si mislim, da si mogoče celo polepšala moj porod s svojo energijo-torej nasprotno od tega, da bi porod motila. Mislim, da si celo pripomogla k lepšemu porodu s svojo nežno prisotnostjo.

- Kaja, rodila v porodnišnici Postojna

Kaj pa če se dogodki obrnejo v svojo, nepričakovano smer?

Porod je, v vsej svoji lepoti, popolnoma nepredvidljiv. Zato je tudi moje delo polno izzivov. Starša sama premislita in določata, v kolikšni meri sem lahko prisotna pri porodu.

Vedno upoštevam želje in navodila tako staršev kot tudi osebja v porodnišnici oz. doma.

Koliko časa ostaneš z nami, kaj če porod traja dlje kot običajno?

Takole bi rekla: ta most bomo prečkali, ko pridemo tja.

Moj cilj in namen je ostati še dve do tri ure po porodu. Da se obeležijo vaši prvi skupni trenutki. Vendar pa, v kolikor porod traja več kot 24 ur, se znotraj okoliščin odločam, ali zapustim dogajanje in pridem nazaj oz. sem v kontaktu s partnerjem, kako se porod odvija. Ravno zato ne želim priti na porod prezgodaj, v skrajni začetni fazi, temveč takrat, ko lahko skupaj presodimo, da se je porod zares pričel odvijati in napreduje.

Kako je s plačilom?

Začetna vrednost fotografiranja poroda je 700€.

Ob podpisu pogodbe je potrebno predplačilo, s čemer se zavežete sodelovanju. To pomeni, da sem za vas na voljo 24 ur na dan od 37. tedna pa vse do poroda. Možno je plačilo na obroke oz. po dogovoru.

Ne želimo si prisotnosti ob porodu, bi pa želeli fotografije takoj po porodu.

Seveda, če si želite fotografij v prvih urah po porodu, predvsem to velja za porode doma, me lahko obvestite o začetku poroda in me pokličete, ko je dete rojeno. Takrat lahko pridem in beležim tiste prve ure, polne ljubezni, začudenja: dojenje, koža na kožo, poljubi, prerez popkovine...

V kolikor si želite prvi dan biti popolnoma sami, se zmenimo za obisk v prvih 2-3 dneh.

Kakšno je življenje ob čakanju na klic?

Kot porodna fotografinja sem se morala skozi izkušnje različnih porodov naučiti, kaj zares pomeni to delo. Kaj vse prinese za sabo. Doživela sem porod, ki je trajal skoraj tri dni, dve noči. Bila sem ob porodu, kjer se je otrok rodil v minutah po vstopu v porodno sobo. In pri porodu, ki se je pričel, nato ustavil in ni napredoval dva dneva. Ko me je mama spet poklicala, je minila ura in otrok je bil rojen. V vseh izjemno nepredvidljivih možnostih, ki jih to čakanje prinese, si v času dežurstva ne privoščim potovanj, počitnic, daljših enodnevnih izletov. Če imate PDP enkrat proti koncu decembra, bo cela naša družina ostala doma v času božiča. Če pričakujete otroka enkrat poleti, se bom gibala okoli svojega doma, namesto ob morju.

Ko enkrat pokličete, spustim vse in organiziram svoj odhod, kar vpliva na dan in obveznosti mojega partnerja in na varstvo najine hčere. Poljubim in objamem jo in ne vem točno, kdaj bom spet doma.

Nihče nam ne more dati zagotovila, kako se bo porod odvijal in koliko časa bo trajal. Morda si bo mama želela ugasnjenih luči in bom, kot že mnogokrat, fotografirala v izjemno slabih svetlobnih pogojih (na kar sem seveda pripravljena). Morda bom stisnjena v kot kopalnice in bo to moj edini možni zorni kot. Tako kot so včasih zahtevni pogoji med samim porodom, tako je zahtevno tudi življenje in organizacija ob čakanju na klic.

 

Pred spanjem bom verjetno 3x preverila, ali imam telefon res naglas in ko bo zazvonil ob 4h zjutraj, se bom z veseljem odpeljala na drugi konec Slovenije. In najverjetneje bomo po tej izkušnji postali prijatelji.

Porodna fotografija in film.

Vaša Adriana

bottom of page